Porteum – onze campus
In augustus 2021 openen de deuren van een gloednieuwe onderwijscampus die bestaat uit zeven kleinere gebouwen: drie voor het vmbo, drie voor het havo/vwo en een cultuurgebouw.
Het wordt een groene, duurzame en inspirerende omgeving waar je leert, leeft, werkt en samen werkt aan je eigen toekomst en die van de wereld om je heen.
Het wordt ook een unieke plek waar middelbare scholieren van Lelystad elkaar kunnen ontmoeten, maar ook hun eigen plek hebben. Waar ze een vertrouwde omgeving hebben waar ze zich thuis kunnen voelen, maar waar ze ook alle faciliteiten hebben die ze nodig hebben om optimaal voorbereid te worden op een succesvolle toekomst.
Deze campus biedt ons de mogelijkheid om door de veelheid aan keuzemogelijkheden voor alle niveaus en de ruimte om samen te werken kwalitatief hoogwaardig onderwijs te verzorgen. Onze jongeren verdienen immers het beste onderwijs. Onderwijs dat ze de kans geeft om zelf de regie te nemen over hun eigen leren, werken en leven.
Dit doen we in samenhang met elkaar én met onze omgeving. Het lokale bedrijfsleven, de gemeente en het vervolgonderwijs zijn onze partners in de ontwikkeling van ons onderwijs.
Deze campus wordt praktisch, duurzaam, veilig, kleinschalig, groen, maar (zo vinden wij) ook heel erg mooi.
De campus is ontworpen door Kraaijvanger Architects.
De gebouwen
De Campus Lelystad bestaat in hoofdopzet uit drie onderdelen: een cultuurgebouw, een deel voor het havo/vwo en een deel voor het vmbo. Het onderwijs is opgedeeld in zes schoolgebouwen. Hierdoor ontstaan kleinschalige eenheden die een plek bieden aan ongeveer 600 leerlingen.
De schooldelen en het cultuurgebouw zijn met elkaar verbonden door een dek. Midden in het dek hebben alle gebouwdelen uitzicht op de bostuin, waar omheen een fietspad ligt dat toegang zal bieden aan de fietsenstallingen onder de gebouwdelen, maar op het maaiveld.
Ieder schooldeel heeft een eigen tuin. Hier kunnen de leerlingen pauze houden en deze tuin zal te bereiken zijn vanuit de pauzeruimte in het hart en aan de achterzijde van de schooldelen.
Op de eerste verdieping zijn de schooldelen voor havo/vwo en die voor het vmbo per drie schooldelen met elkaar verbonden. Zo ontstaat flexibiliteit om groei en krimp van bepaalde delen op te vangen.
De locatie
Midden tussen de rietvelden, achter waar nu De Rietlanden staat, komt de nieuwe onderwijscampus. Deze locatie is goed bereikbaar per fiets middels een aantal fietsbruggen en ligt dicht bij ontsluitingswegen.
Voor het parkeren van auto’s realiseren wij een nieuwe parkeerplaats die één zone vormt met het parkeren voor de sportcampus. Het autoverkeer wordt gescheiden van het fietsverkeer.
Kansen voor iedereen
Het voordeel van een brede scholengemeenschap is dat je, doordat alle niveaus samenkomen, makkelijk kunt doorstromen naar een ander onderwijstype. Ook kun je gebruik maken van elkaars faciliteiten en kun je elkaar hier volop ontmoeten.
Het voordeel van een meer gespecialiseerde school is dat je echt les krijgt van docenten die passen bij jouw onderwijsbehoeftes, dat je onderwijs krijgt dat werkelijk voor jou is ingericht en dat je de kans krijgt om op jouw niveau uit te blinken.
Op de campus vinden we dat je zowel moet kunnen profiteren van de voordelen van een brede school als van de voordelen van een meer gespecialiseerde opleiding. Dat je dus alle ruimte moet krijgen om makkelijk op of af te stromen, dat je gebruik moet kunnen maken van elkaars faciliteiten en elkaar moet kunnen blijven ontmoeten. Maar dat je tegelijk óók recht hebt op onderwijs dat bij jou past, verzorgd door docenten die gespecialiseerd zijn in jouw doelgroep en je alle uitdagingen bieden die bij jou passen.
Op de campus brengen wij het beste van twee werelden samen. Een brede school, waar je toch onderwijs krijgt dat jou op het lijf geschreven is.
De voordelen van groot in een kleinschalige organisatie. Dat is wat de campus zal zijn. Een plek waar je werkt aan je eigen toekomst, maar altijd in verbinding staat met de wereld om je heen.
De campus is een leergemeenschap waar je als leerling de kans krijgt te ontdekken wie je bent en wat je kan. Daarbij helpt het dat je op de campus makkelijk van niveau kunt wisselen en uit een veel groter aanbod aan leerroutes kunt kiezen. Welke route je ook kiest, je blijft altijd in je vertrouwde omgeving.
Kleine teams
Om voor iedere leerling de juiste leerroute te kunnen bepalen, is het belangrijk dat we iedere leerling goed leren kennen. Daarom gaan we op de campus werken met kleine teams van medewerkers die verantwoordelijk zijn voor een kleine groep leerlingen.
Dit zorgt ervoor dat je als leerling echt gezien wordt. Ook zorgt een klein team ervoor dat we samen voor iedere uitdaging snel een oplossing kunnen verzinnen. Je docententeam ziet jou elke dag en zo leren we elkaar snel en goed kennen.
Thuisbasis
We verdelen de campus in kleinere stukjes. Niet alleen bieden we een vast team, maar we organiseren ook een vaste plek op de campus. Dit ‘schooltje binnen de school’ wordt jouw thuisbasis.
Jouw docenten? Die zitten hier ook. Je kluisje? Ook hier. Een plek om tot rust te komen? Die vind je hier ook.
Kleinschaligheid vinden wij erg belangrijk en daarom speelt dit een grote rol bij het ontwerp van ons onderwijs.
Een fris en gezond leefklimaat
Als wij leerlingen willen leren dat het belangrijk is om zuinig te zijn op zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen (dit willen wij!), moeten we ze ook een omgeving bieden die het goede voorbeeld geeft.
De campus wordt daarom ook een groene en duurzame leeromgeving. We willen zoveel mogelijk energieneutraal zijn en een frisse, gezonde en groene leefomgeving bieden voor iedereen die op de campus werkt en leert.
In dit duurzame project voorzien zonnepanelen de school van energie, wordt regenwater hergebruikt voor toiletspoeling en wordt afvalwater door een helofytenfilter gezuiverd. Het schoolterrein stimuleert leerlingen tot bewegen en biedt een natuurlijke en educatieve omgeving.
Veilig en overzichtelijk
Door een grote, wijdse campus te verdelen in kleinere schoolgebouwen, zorgen we voor overzicht en kleinschaligheid. Deze voordelen van groot in een kleinschalige setting maken de campus uniek in Nederland! Door grote open ruimtes te creëren maken we toezicht gemakkelijker en door fietsen en voetgangers te scheiden, zorgen we dat je ook veilig van en naar school kan gaan.
Auto’s en fietsers worden ook volledig van elkaar gescheiden en de gemeente heeft toegezegd een nieuwe veilige oversteekplaats (door middel van brug of tunnel) te realiseren van Landstrekenwijk/Warande naar de campus.
Ook je fiets stal je overigens gewoon onder je eigen schoolgebouw en door ‘de hele campus een flink stuk op te tillen’ zorgen we dat je je fiets wel onder het gebouw, maar niet onder de grond hoeft neer te zetten.
Passende leerroutes
Op deze campus zijn de mogelijkheden veel uitgebreider dan nu. Logisch ook, want we bundelen de krachten van wat nu drie losse scholen zijn en daardoor ontstaan veel meer en betere keuzes. Op de campus is het ook veel makkelijker om van keuze te veranderen. Waar je nu nog beperkt wordt door de mogelijkheden van één school, heb je dan alle mogelijkheden binnen handbereik.
Nieuw onderwijs
Niet alleen de omgeving gaat drastisch veranderen. Ook ons onderwijs is aan een flinke vernieuwing toe. We willen onderwijs bieden dat leerlingen meer ruimte geeft om leerroutes te volgen die bij ze passen.
Klik hieronder voor meer informatie over ons toekomstige onderwijs.
Werken op de campus
Onze nieuwe campus wordt niet alleen een fijne plek om te leren, maar ook een fantastische plek om te werken. Nu en in de toekomst hebben wij professionals nodig die samen met ons het onderwijs verder willen ontwikkelen om onze ambities te realiseren en samen nieuwe ambities te vormen.
Houd daarom onze vacaturepagina goed in de gaten. Staat jouw vacature er (nog) niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. Voor echt talent is altijd plek op de campus.
Kijk ook eens hier:
- Presentaties over de nieuwe campus
- Waarom gaan we van drie brede scholen naar één campus?
- Werken bij de SVOL
- De scholen voor havo en vwo
- De scholen voor vmbo
- De Leerroute
- Omroep Flevoland “Zo komt de nieuwe onderwijscampus eruit te zien”
- Flevopost “Ontwerp nieuwbouw campus voortgezet onderwijs onthuld”
- Schooldomein “Grootschalige vernieuwing voortgezet onderwijs Lelystad”